Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2011. augusztus

 

en-sem-itellek-el.jpg
ARCOK: Nagy László ref. lelkipásztor, Noszvaj
FILMAJÁNLÓ: Hétköznapi mennyország
KÖNYVAJÁNLÓ: Halkan Hazahívó Hang

 

 

 

 

Az Ige üzenete


„Én sem ítéllek el téged, menj el, és mostantól fogva többé ne vétkezz!.” Jn 8,11

A gyülekezeti csendeshét esti evangelizációján a házasságtörő asszony történetén keresztül figyeltünk Jézusra, aki ezt a bűnön rajtakapott asszonyt megszabadította. Alapvetően őt akarták tőrbe csalni, a nő csak eszköz volt aljas tervük kivitelezéséhez. Arra számítottak, hogy Jézust vagy a mózesi törvények semmibevételével lehet megvádolni, ha szabadon bocsátást javasol, vagy a római jog ellen vét, ha ítélet végrehajtást kér, és akkor is el lehet őt ítélni .

Az asszony megszabadult a vádlóitól, akik gyilkos önigazságukkal akarták őt megkövezni. Jézus őket úgy állította le, hogy a saját lelkiismeretük nehéz köveire figyelmeztette őket és a vádlókból vádlottakká lettek, mert a törvényt sokkal szigorúbban vette, mint ők és a titokban maradt vétkeikre is figyelmeztette őket. Bűnösként oldalogtak el, és ezért már nem hallhatták a bűnbocsánat őket is felszabadító szavát.

Másodszor az Isten ítéletétől is megszabadult, mert a bűntelen Úrnak bár lett volna joga és lehetősége őt elítélni, nem teszi, mert a bűnös ember megmentéséért jött és nem az elpusztításáért. Az irgalmas Isten és a gyarló ember csodálatos találkozása ez, amikor az ész megáll a kegyelemmel való találkozásban. De a kegyelem, csak az összetört szívhez talál szabad utat, mert korábban az emberi gondolat és vágy határozott meg mindent.

Végül felszabadította a tiszta életre is. Nem hagyta jóvá tettét és a vétkezés zsákutcájából kihozva ezt az asszonyt új pályára állította és az ehhez szükséges erővel is felhatalmazta. A bűn elleni küzdelem saját erőből ugyanis nem megy, a kísértéseknek nem tudunk ellenállni, de Vele lehet győztes életünk!                                                     

Marti Miklós ref.lp.

Vissza

 

 

 

 

 

ARCOK: Nagy László ref. lelkipásztor, Noszvaj

Bemutatko-zoom

nagy-laszlo---noszvaj.jpg

Először is tehát az ismeretekről: 6 éven át református teológiát tanultam, s lelkészi végzettséget szereztem. Mellette 2,5 évig családterápiás, s 1,5 évig menedzsment tanulmányokat folytattam.

Első vezetői képesítésem a targoncavezetői volt. „Miután a villás targonca vezetésével elboldogultam, már készen álltam bonyolultabb feladatokra is.” Svájcban, s Németországban a világ 50 országában tevékenykedő Nemzetközi Kékkereszt Egyesület, szenvedélybetegeknek segítő munkájában dolgoztam és tanultam 2 évet. Ennek a Világszervezetnek egy cikluson át voltam a szociális, s prevenciós bizottságának tagja. Ezáltal bepillantást nyerhettem a különböző kontinensek képviselőinek hagyományaiba, mentalitásába, életszemléletébe egyaránt.

Ezután olyan ősi spirituális utakba kaptam bevezetést Európa egyik legnagyobb szellemi műhelyében, a németországi Benediktushofban eltöltött hónapok alatt, mint a kontempláció, a zene-, és a táncmeditáció. 2001 óta, a Bükk hegységben fekvő Noszvaj községben élek családommal. Ott az Elengedés Házában folyamatosan integrálva az eddigi ismereteket, s tapasztalatokat, immár sok önmagát kereső emberrel oszthattuk meg azokat. Egyre többen jeleznek vissza közülük, hogy egy olyan út nyílt meg itt előttük, melyen járva egyre nagyobb szabadság, békesség, s öröm járja át őket, s ragyogja be a korábban oly szürke, vagy fájdalommal teli mindennapjaikat.

1999-ben költöztünk Noszvajra a feleségemmel, aki lelkészi végzettsége mellett még egy addiktológiai képzettségre is szert tett. Itt egy olyan munkát indítottunk el, melyben megfáradt segítőknek, családi krízisben levőknek, viselkedéses függőknek kínáltunk fel segítséget abban az épületben, mely ma az Elengedés Háza nevet viseli.                                                                       

Bővebben: http://www.elengedeshaza.hu/bemutatkozoom.html

Vissza

 

 

 

 

 

FILMAJÁNLÓ

Hétköznapi mennyország

Svéd filmdráma, 2004

(Kölcsönözhető a gyülekezeti könyvterjesztésben)

 

2011-aug-filmajanlo.jpg

Már a Csillagpont Találkozó egyik filmklubjában is nagy sikert aratott Kay Pollack alkotása, de igazán a csendeshét „mozinapján” vágott elevenünkbe. Mintha a délelőtti előadáson elhangzott igaz történetek elevenedtek volna meg a vetítővásznon. A film utáni beszélgetésre viszonylag kevesen maradtunk, de nem csak a fáradtság miatt. Akik ott maradtak sem tudtak sokáig megszólalni.

A történet röviden: „Daniel Daréus egy sikeres karmester, pályája éppen a csúcspontján van. Magánélete azonban közel sem hozott számára sikereket: magányos, sőt már-már szánalmas látni, hogy a karrierjéhez vezető út mennyire kicsavarta és kiégette. A szenvedés olyan fizikai és lelki törést okoz benne, ami odavezet, hogy Daniel hirtelen feladja pályáját és visszatér abba az észak svéd kisvárosba, ahol gyermekkorát töltötte. Hírnevének köszönhetően, ahogy az már egy kisvárosban lenni szokott többen csodálattal és kíváncsian, míg vannak akik gyanakvóan figyelik. Aztán egy nap felkérik, hogy vállalja el a város apró templomi kórusának irányítását. És a csütörtökönkénti dalolgatás közben mindenről és mindenkiről sok minden kiderül...”

Vissza

 

 

 

 

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Nagy László: Halkan Hazahívó Hang

 

Loro Alapítvány, Elengedés könyvek sorozat,

(Megvásárolható a gyülekezeti könyvterjesztésben)

 

2011-aug-konyvajanlo.jpg

Az e havi „tematikus” szám könyvajánlója sem szólhat másról, mint a csendesheti előadássorozat alapjául szolgáló rendhagyó tékozló fiú-tanulmányról, előadónk, Nagy László tollából:

„Ez a könyv az eredetit, a lényegit igyekszik megragadni a szülőségről, a valódi otthonodról, az életről, arról, aki igazából vagy. Közben lehetőséget nyújt számodra, hogy mostani valóságodat belehelyezd egy olyan folyamatba, amely visszavezethet valódi önmagadhoz, igazi otthonodba. Mindez egyszerűen, könnyen érthetően történik egy mese és egy ősi történet segítségével, melyek megengedik számodra, hogy gyermeki szemmel, új kíváncsisággal és nyitottsággal, a nem tudás felvállalásának hihetetlen bátorságával nézhess az életre. Az Elengedés Házának bemutatása által pedig konkrét lehetőség nyílik meg előtted, melyen keresztül valósággá válhat számodra, amit itt olvasol. A könyv egyaránt szól egyéneknek, családoknak és közösségeknek, és olyan fogalmakat bont ki, mint: szeretet, megosztás, elengedés, szabadság, jelenlét, szánalom, irgalom, közelség, testi érintés, ítéletmentesség, egység, közösség, stb. Egy biztos: ha elolvasod, nem lehetsz utána ugyanaz, mint aki korábban voltál.”

 

[Idézet a szerzőtől]

Vissza

 

 

 

 

 

István király imája

 

A mélységből kiáltok Hozzád, hallgass meg Uram!
 
Taníts meg, hogy kell könnyezni a meg nem érdemelt örömben,
s hogyan kell örülni a megérdemelt könnyben.
 
Adj erőt, hogy kevélységem csillogását elhomályosítsam,
S az alázatosság színtelenségét okosan csillogtassam.
 
Taníts meg, hogyan kell a gyengékhez lehajolni,
S hogyan kell féktelen erővel egyenesen állni.
 
Adj erőt, hogy fölényesen legyőzzem a testet,
S alázatosan megadjam magam a léleknek.
 
Taníts szelíd szóra, ha bántások érnek,
S hideg mosolyra, ha jogtalan dicsérnek.
 
Adj erőt napközben, hogy el ne fáradjak,
S fáradtságot este, hogy rögtön elaludjak.
 
Taníts meg lendülni, ha Rád találtam,
S hirtelen megállni, ha utat hibáztam.
 
Ne add meg mindig, amit nagyon kérek.
 
Taníts bátor lenni, mikor nagyon félek.
 
Engedd a világot megvetve szeretni,
Csak magadat ne hagyd soha elfeledni.
 
Ez a kívánságom, ez maradjon végleg, de ha másként szólnék,
Nagyon kérlek, ne neheztelj reám, ne fordítsd el orcád,
Hiszen a mélységből kiáltok fel Hozzád.
Ámen

 

 

istvan-kiraly-monogramja.jpg

 

 

Vissza

 

 

 

GYÜLEKEZETI   ÉLET

 

csillagpont.jpg

Az idei nyár kiemelkedő programja és élménye volt – a csendeshét mellett – a tatai olimpiai edzőtábor területén megrendezett 3600 résztvevős „keresztény fesztivál”, a Csillagpont. A békéscsabai református ifjúság 20 fős „küldöttsége” július 19-én délután vert sátrat, még szikrázó napsütésben. Az esti nyitó áhítatot már megzavarta a könnyű kis felhőszakadás, ami 22-én délutánra már el is állt. Volt olyan sátor, amelyik csak kicsit ázott be. A szárazon maradt ruhákat testvériesen szétosztottuk, a helyi kínai üzlet gumicsizma készletét leapasztottuk. Szerencsére a fiatalok jókedvét csak rövid ideig befolyásolta a hidegfront. A kiváló szervezés eredményeképpen minden program megrendezésre került módosított helyszínnel. A délelőttöket részben az ún. kamaszprogramon, illetve áhítaton, előadáson és kiscsoportos beszélgetéssel töltöttük. Ebéd után pedig rendkívül sokféle szabad program várt ránk: sport programok, kávé- és teaházak, beszélgetések híres emberekkel, játékok, koncertek, filmklubok, stb.

Istennek hála, a hét végén hiánytalanul, egészségesen és feldobódva adhattunk át mindenkit aggódó szüleinek. Ja nem, Kornél elveszett. Legalábbis mi azt hittük. De megkerült.

 2011-aug-csillagpont.jpg

A gyermekeitek írták:

 

Azt sajnálom, hogy csak két év múlva lesz a következő…”

 

„A társaság, légkör, a programok, az hogy egy nagy valaminek a része lehettem csodálatos volt, a sátorozás pedig fergeteges. Legközelebb is ott leszünk…”

 

Amikor az egyre vészesebben múló nyárra gondolok, mindig ez jut először eszembe: csillagpont. Ilyenkor akaratlanul is mosolyogni kezdek, és a körülöttem lévők nem értik miért, bár igyekszem elmagyarázni, de ez nem olyan egyszerű. A programok, az éneklések, előadások miatt már megérte. Ehhez társul a jó hangulatú társaság, akikkel együtt élhettem át az egészet…”

Tarné Kati és Tar Krisztián

Vissza

 

 

 

 

 

Felelősség és könnyelműség határai

Gondolatok a gyülekezeti hét témája körül

 

 

   „Az odaadás minden pillanatban átalakítja a lelket a Krisztus-lényegűség megtapasztalásához”. Ezt a mondatot írta Nagy László búcsúzóul a könyvembe, meg azt, hogy „ez a te sorsod”. Úgy gondolom, hogy ez lehet az én sorsom és a Te sorsod is, ha megadod magad. És nem akarod egyedül megcsinálni az életedet, és gyermeki hálával elindulsz, elindulunk egy izgalmas kincskereső úton, most már nem kifelé, hanem a „belső úton”.

Az előadásokban és a beszélgetésekben Laci feltárta előttünk a leggyakoribb csapdákat és veszélyeket, amelyek – ha nem figyelünk oda – „bevisznek a málnásba”. /Ha olyanok nem lesztek, mint a gyermek….megnyílás – befogadás…/

Tudatosítanunk kell, hol gyökerezik a szeretet, öröm, békesség teljes megélésének az akadálya. A belső felfedező úton jó közeg lehet egy református közösség, ahol ki-ki őszintén megoszthatja jelen állapotát és megtapasztalhatja az ítéletmentes befogadó lelkületet. A lélek gyógyulása ilyen közösségben valósággá lehet. Közösen kezdhetjük tanulni gondolatainkban és cselekedeteinkben a valóságtartalom felismerését és kifejezését. Pl. ezt mondom, de a szívemben az ellenkezője van – a hiányomat osztottam meg. Leleplezhetjük ismétlődő játszmáinkat, „mókuskerekeinket”, az öntudatlan hamisságokat. Az ítéletmentes közegben fel merjük vállalni takargatott gondolatainkat, farizeus-voltunkat, valós belső állapotunkat.

Ilyen közösség vagyunk ? Kezdjük el gyakorolni !

Ha Laci sok példával alátámasztott és azok alapján jól működő tanácsait megszívleljük, „gyúrhatunk” az egyre figyelmesebb, felelősebb életre, ahol egyre kevesebb „kilincsbe” kapaszkodunk a múlttól vezérelve, ezeket a „kilincseket” elengedhetjük és boldogan eljuthatunk a „mikrofonig”, az ajándékba kapott szabadságig. Menekülés és kettősség helyett a közösségben a „jelenlétet”, a teljes átadás megélését gyakorolhatjuk. Teljes jelenlét, teljes odaadás minden pillanatban, ez a „keresztút”, mely átalakítja a lelket a Krisztus-lényegűség megtapasztalásához.

Úgy legyen ! Testvérek menjünk bátran !

 

                                                   Dr. Tóthné Klári

Vissza

 

 

 

 

Galyatető – református szemmel

Tekintetem a hegyekre emelem: Honnan jön segítségem? (Zsolt.121.1.)

 

im002272.jpgAki a mátraházi üdülő nyújtotta kényelemtől és környezettől is nagyobb békére és nyugalomra vágyik, és nem akar lemondani a tiszta hegyi levegőről és az erdők csendjéről, annak kiváló lehetőséget nyújt a feltöltődéshez egyházunk galyatetői üdülője a Ráday Konferencia-központ.

Négy csodálatosan szép napot töltöttünk itt idén augusztusban feleségemmel. Egyöntetű véleményünk, hogy ebben a környezetben, ahol a kristálytiszta levegőben a csendet hallani lehet, az emberek közelebb kerülnek egymáshoz és közelebb kerülnek Istenhez is. Különösen alkonyat után, amikor az udvari lámpák hangulatos fényén kívül már csak a Hold és a csillagok vim002287.jpgilágítanak, és tisztán látszanak az égbolton úszó felhők, érzi az ember, hogy valami egészen más dolog itt Istennel beszélgetni lefekvés előtt. Az ember valóban közelebb kerülhet Istenhez, mert itt jobban érzi a maga kicsinységének korlátait. Itt a határ, tovább nem mehetek, mert elfogyott a hegy alólam. Neked kell Uram hozzám lehajolnod. Nagyon alkalmas ez a hely arra, hogy az ember végiggondolja hitéletét és Istennel való kapcsolatát, sőt talán erre a legalkalmasabb.

 

im002280.jpgÉs természetesen a testi feltöltődésre is. A környezet makulátlanul tiszta. Úgy látszik, hogy itt nincs „pollenszezon”. A szobákban külön figyelmeztetés is van, hogy ne dohányozzunk, mert ide asztmás gyermekek járnak. Az üdülő személyzete – Veronika és édesanyja – gondoskodik a családias légkörről, és a tisztaságról. Itt nem jelent problémát az ételallergia sem, mert a személyre szabott diétás étkeztetést is meg tudják oldani.

Galyatető fekvése miatt az ország egyik legszebb helyének számít. A gyönyörű erdős utak többsége személyautóval is remekül járható, így a távolabbi úticélok elérése sem jelent akadályt. Bátran lehet tervezni hosszabb túrákat. Mi a Kékestető mellett eljutottunk Egerbe és Szilvásváradra is, de nagy élmény a gyöngyösi Orczy kastély múzeuma is, ahol az üdülő vendégei jelentős árkedvezményt is kapnak a belépőjegy árából.

im002104.jpg

Itt kellemes a hőmérséklet a legnagyobb kánikulában is és nagy előny, hogy egész évben látogatható. Novembertől márciusig a panorámában is zavartalanul gyönyörködhetünk akár az üdülő teraszáról is, mivel a fák lombjai nem takarják el előlünk a kilátást. Azért erről nyáron sem kell lemondanunk, hiszen az utak mentén több olyan pihenőhely is van kialakítva, ahonnan a panoráma ilyenkor is nyugodtan élvezhető.

Butyka Zsolt

Vissza

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.