Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2011. február

2011.02.14

Kép Az Ige üzenete

ARCOK A GYÜLEKEZETBŐL:
Prohászkáné Szabó Julianna

ANNO: lorántffy zsuzsánna
leánygimnázium
2. rész

GYÜLEKEZETI ÉLET: Presbiteri konferencia

Filmajánló: Juno

 KÖNYVAJÁNLÓ: Tűzálló

 

 

Az Ige üzenete
 
…az igaz Isten vizsgálja meg a szíveket…”
Zsoltárok 7,10 /Károli ford./  
           
Minden ember tisztában van azzal, hogy mennyire fontos a szívünk egészsége. Ha valakinek hiányzik egyik végtagja, esetleg veséje, vagy a májának egy részét kellett eltávolítani, még így is lehet esélye az életre. De szív nélkül nincs élet! Sőt, beteg szívvel élni életveszélyes. Ha érzékelünk valami szokatlant a szívünk működésével kapcsolatosan fontos, hogy egy szakembert keressünk fel.
A Szentírás is beszél a szívről, mely szerint az érzelem, az értelem, az akarat, az erkölcsi élet központja. A szív maga az ember. Ezért oly hangsúlyos és fontos: milyen állapotban van az Isten akaratát kereső ember szíve, lelke?  Erre a kérdésre más nem adhatja meg a választ, csak az igaz Isten, aki szeretné megmenteni, meggyógyítania a beteg szíveket, hiszen az élet során használódik.
Az Úr a vizsgáló, aki biztos diagnózist ad nekünk, ha az igazat akarjuk hallani és nem valami mást. Ez a vizsgálati eredmény valóságos és igaz, a gyógyulás útjára mutató és segítő. Van, amikor nagyon lehangoló az eredmény, van, amikor hálaadással vehetjük tudomásul. Akármilyen is legyen, az az Úr mondja a vizsgálati eredményt, aki maga a szeretet, aki megbizonyította a jóságát és kegyelmét már nagyon sokszor személyes életünkben. Ha elfogadjuk intő szavát, akkor megtaláltuk az életútját, az örök életre vivőt. Ne keményítsük hát meg a mi szívünket, hanem engedjük  át a vizsgálatra az igaz Istennek.       
Ma még lehet, ma még szabad, borulj le a kereszt alatt, mert nem tudjuk, mely órában jő el a mi Urunk!
                                                                                                       Marti Márta ref.lp.
 
 
 
 
ARCOK A GYÜLEKEZETBŐL:
Prohászkáné Szabó Julianna
 
Kép Dunántúlon, Fejér megyei Lepsényben születtem. Apám református, anyám katolikus volt. Két testvéremmel együtt reformátusnak kereszteltek meg. A református iskolába írattak be, a négy elemit ott jártam végig. Szép emlékű nagyanyámmal jártam együtt a templomba. Mint gyermek féltem Istent, mert azt tanították, hogy Ő mindent lát.
Az iskolák államosítása után minden más lett.
Székesfehérváron végeztem el a tanítóképzőt, a munkámat hívatásomnak tekintettem. Öröm volt számomra a tanítás. Boldog voltam, hogy részese lehettem a rám bízott gyerekek testi és szellemi fejlődésének.
Az első férjem halála után 1988-ban jöttem férjhez Békéscsabára. Visszagondolva gyermekkori templomi élményeimre, el kezdtem járni a református templomba. Először csak hátul húztam meg magam. Bizony én is elmondhatom, hogy sokszor nekem szólt az Ige. Amikor Jaminába költöztünk, a buszra várva ismerkedtem meg gyülekezeti tagokkal, akik mára testvérré lettek. Pocsai Zsófia számomra különösen is fontos volt ebben az időben, mert sokat tanultam tőle is. 2002-ben konfirmáltam, amiért különösen is hálás vagyok Istennek, mert ettől kezdve még inkább ebbe a közösségbe tartozónak érzem magam. Az Úr több emberen keresztül vezetett idáig. Férjem halála után úgy éreztem, hogy itt van az én családom. A mennyei jó Atya gondoskodott rólam, irányított, segített, megkeresett a hosszú eltávolodás után. Boldog vagyok, hogy nem mondott le rólam, türelemmel terelget a cél felé, az örök élet felé.
2008 óta a gyülekezetei diakóniai szolgálatba bekapcsolódva igyekszem ilyen módon is Istennek szolgálni.
„Boldog, akinek hűtlensége megbocsátatott, vétke eltöröltetett. Boldog az az ember, akinek az Úr nem rója fel bűnét, és nincs lelkében álnokság.” Zsoltárok 32, 1-2
„Féld Istent és tartsd meg parancsolatait, mert ez minden embernek kötelessége! Mert Isten megítél minden tettet, minden titkolt dolgot, akár jó, akár rossz az.” Prédikátor 12,13-14.
 
 
 
 
 
 
 
 
GYÜLEKEZETI ÉLET
Kihelyezett presbiteri gyűlés Bélmegyeren
 

Kép Minden évben, lehetőleg az esztendő első hónapjaiban a presbitériumunk a megye egy nevezetesebb helyén kihelyezett ülést tart. A közösen eltöltött huzamosabb időhöz kell a várostól való távolság, ami  Bélmegyeren is adva volt. A vadászkastély udvarában maga Széchenyi Zsigmond fogadott, persze nem személyesen, hanem az egész alakos szobra. Ő volt a vadászkultúra és vadgazdálkodás hazai zászlóvivője. Sok feladat azonban bent várt bennünket. Az áhítat után különböző szolgálati ágakról hallgattuk meg a beszámolókat, amelynek szerteágazó volta hálaadásra indító. 

KépEzután a választói névjegyzék előkészítése következett, amikor is a majd félezer egyházfenntartó nevét egyenként felolvasva el kellett döntenünk, hogy a református egyházi törvényeink alapján felvehető-e. Feltétel a keresztség, konfirmáció, rendszeres istentiszteletre járás és úrvacsorával élés, valamint az egyházfenntartás befizetése. A következő napirendi pont a templomunk megépítésének százéves évfordulójára elvégzendő munkák számbavétele és rangsorolása, ahol a presbitérium az alábbi megvalósítási sorrendet határozta meg:

1.)    padfűtés kivitelezése
2.)    kovácsoltvas kerítés építése
3.)    keresztelő medence felújítása
4.)    új csillár és falikarok elhelyezése
5.)    templombelső festése
6.)    ünnepi kiadvány szerkesztése
7.)    templomkert térburkolatának létesítése
8.)    jótékonysági bál szervezése
9.)    temetőkerti járda építése.
Szó esett az idén lebonyolítandó presbiterválasztásról és a következő hat éves ciklus vezetési szerkezetéről. Majd egy személyes kérelem ügyében is döntöttünk.
A délután három órára tervezett befejezés több mint egy órát csúszott, majd a jól végzett szolgálat örömével és egy kellemes kulináris élménnyel térhettünk haza.
 
 
 
 

Kép

KépJuno egy csinos, okos tinilány, akinek váratlanul mégis azzal kell szembesülnie, hogy osztálytársával, Bleekerrel egy túl jól sikerült éjszaka után anyai "örömök" elé néz. Barátnője, Leah segítségével nevelőszülőket keres és talál a születendő kicsinek. A tökéletes adoptálók Mark és Vanessa, a tehetős külvárosi szerelmespár, akik már alig várják, hogy a karjukban tartsák a csöppséget. Szerencsére Juno szülei mindenben a legmesszebbmenőkig támogatják bajba esett lányukat - erre pedig szükség is lesz, hiszen a nem egyszerű helyzetekbe kerülő tini kemény döntések előtt áll a felnőtté váláshoz vezető úton. Végül azért minden megoldódik, és Juno arra is rájön, hová tartozik.

Kép Amit a rendező, Jason Reitman tud, kevesen tudják; könnyedén, lazán elmesélni egy történetet, messzemenőkig életszagúan, és ami a legfontosabb: nagyon-nagyon intelligensen. Nem akar nagy dolgokat mondani, nem akar mindent belesűríteni egy filmbe (mint általában a fiatal rendezők), csak a saját, kissé fura szemüvegén keresztül láttatni a világot. Reitman világa a mi világunk, csak minden egy kicsit groteszkebb, és minden egy kicsit idézőjelbe van téve.
 
 
 
 
 
 
 
  KÖNYVAJÁNLÓ
 
 
Kép Kendrick, Alex - Kendrick, Stephen - Wilson, Eric:
 
Tűzálló
Fireproof
 
Harmat Kiadó, 2010
Kapható a gyülekezeti könyvterjesztésben
 
Munkája gyakorlása közben, a lángoló épületek belsejében Caleb Holt tűzoltóparancsnok mindig tartja magát a tűzoltók legfőbb szabályához: soha ne hagyd cserben a társad! Ám széthullóban lévő házasságában más szabályok szerint él. Catherine, a felesége, kislánykorától arról álmodott, hogy egy kedves, bátor tűzoltó lesz a férje - épp olyan, mint az édesapja. Hét év házasság után azonban úgy érzi, már nem elég jó társának. A munka, az anyagiak, a ház körüli teendők és az eltérő érdekek miatti rendszeres nézeteltéréseket megelégelve legszívesebben mindketten máshol keresnének maguknak izgalmasabb, szikrázóbb életet.
A válóperre készülődő Calebet negyvennapos kísérletre hívja édesapja: ez a „Merj szeretni!”, a szeretet bátorságpróbája. De vajon nem késtek-e el? Tűzállóvá tehető-e még ez a házasság? Caleb munkája az életmentés, ezúttal azonban élete legnehezebb feladata előtt áll: felesége szívét kell megmentenie.
A New York Times-bestseller regény a nagy sikerű Szerelempróba (Fireproof) című film alapján készült.
forrás: internet