Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2009. szeptember

2009.09.06

  

Kép Az Ige üzenete

ARCOK A GYÜLEKEZETBŐL:  
Böőr Katalin

Honnan veszed a bátorságot?

Beremend 2009 - Csendeshét

BeremendA második Narnia-tábor

A KÁLVINI ÖRÖKSÉG A XXI. SZÁZADI
PRESBITER SZÁMÁRA

 

NYOMTATHATÓ VERZIÓ  

 

Az Ige üzenete

”…az Úr Józseffel volt, ezért szerencsés ember lett…” I.Móz.39,2.

   Minden kor embere szereti kutatni a titkokat.  Izgatja az emberi fantáziát mindaz, amire nincs válasz, ami emberileg nem logikusan magyarázható és bizonyítható. Titkot rejt ez az Ige is, de e titokra a válasz a Szentírás alapján  megfejthető, nem kell emberi okoskodással terhelni magunkat.
    Józsefet irigy testvérei a kútba dobták, majd jobb szándékra jutva kihúzták és eladták, majd Egyiptomba kerül Potifár házába. Ekkor írja róla az Ige, hogy Isten vele volt, ezért szerencsés ember lett. Ugyan ez a rész írja le, hogy kevés idő múlva  börtönbe kerül József, mert megrágalmazza őt Potifárné.
    Rögtön felvetődik a kérdés, hogy egykor Isten vele volt, és máskor pedig nem volt vele? Volt, amikor szerencséssé tette és volt, amikor nem?
Mi emberek önmagunkból kiindulva így vélekedünk, azért teszünk fel ilyen kérdéseket. Keresztyén emberként tudjuk, - csak van, amikor nem valljuk, - hogy Istenben nincs változás.
    De ahhoz, hogy kiderüljön Józsefről, József számára is!, hogy mi lakik a szíve mélyén, ehhez kellett a kút, a börtön, a magány. Isten nekünk is megengedi a „padlóra kerülést”, a magányt, a nem szeretem napokat,  mert akkor derül ki igazán, hogy mi lakik a szívünkben. Ha rámutat Isten  gyarló, esendő állapotunkra, egy-egy megrögzött bűnünkre, ezt nem azért teszi, hogy megszégyenítsen, hanem azért, hogy formáljon, változtassunk dolgainkon és a mi éltünkben is valósággá legyen Jézus szava: „Legyetek tökéletesek, mint ahogy mennyei Atyátok tökéletes!” Mt.5,48. Az Úrnak ez a mércéje, ami csak a Szentlélek munkája által történhet életünkben fokról fokra.
József életén keresztül most különösen is hangsúlyosnak kell, hogy legyen számunkra a hűség. József hűséges maradt Istenhez minden élethelyzetben, ebben van az ő titka. Isten mindenkor, minden körülmény között tőlünk is a hűségünket kéri számon. Ha szerencsés ember szeretnél lenni, akkor törekedj Isten jelenlétében élni és hozzá hűségesnek maradni minden körülmények között. Ámen.      

 

Marti Márta ref.lp

Vissza

 

 

 

 

 

 

 

ARCOK A GYÜLEKEZETBŐL:  BÖŐR KATALIN

 

Kép1993. január 21-én születtem Gyulán. 7 hetes koromban kereszteltek meg a békési református templomban. Ebben az évben konfirmáltam a húgommal, Zsófival együtt. Szüleink is református családból származnak. Anyukánk oldalán a dédnagymamánk testvérének a férje Koppányi Gyula volt, akinek az édesapja Békéscsabán a református egyházat alapította, illetve ükapánk Máramarosszigeten dolgozott lelkészként. Apu nagypapája Hajdú-Bihar megyében, Földesen presbiter volt.
A Petőfi Utcai Általános Iskolába jártam, ahol most az öcsém, Peti első osztályos. Jelenleg az Andrássy Gyula Gimnáziumban tanulok reál tagozaton. Kedvenc tantárgyam a matematika, ebből és kémiából rendszeresen járok versenyekre. Később egyetemen szeretném folytatni tanulmányaimat, de konkrét elképzelésem még nincs. Gondolkoztam kutatói vagy meteorológusi álláson, de még nem döntöttem el. Zsófi is a reál tárgyak iránt érdeklődik, ő építészmérnöknek készül.
Szabadidőmben társastáncra járok, hétvégenként gyakran vannak fellépéseink. Számomra ez nyújtja a kikapcsolódást. Szívesen olvasok könyveket, ifjúsági regényeket, illetve ismeretterjesztő folyóiratokat. Szanazugban, nagyszüleimnél is sok időt töltök. Ott strandolni, biciklizni, és sétálni szoktunk testvéreimmel és a barátainkkal. A szűkebb család is gyakran itt gyűlik össze, ilyenkor mindig kellemeset beszélgetünk, és nagyon jól érezzük magunkat. Nyáron általában táborokba is megyek, korábban matematika-, idén kémiai kutatótáborban jártam a Magyar Tudományos Akadémián. Annak ellenére, hogy Zsófival különböző a személyiségünk, sok közös van az érdeklődési körünkben. Ő is táncol, együtt járunk az ifjúsági bibliaórákra, és csellózik is.
Nagyon örülök, hogy megtaláltam a helyemet a békéscsabai gyülekezetben, jó érzés részt venni az alkalmakon, és örömmel tölt el, hogy itt mindig szívesen, őszinte mosollyal fogadnak. 

Böőr Katalin

 

Vissza

 

 

 

 

 

Honnan veszed a bátorságot?

Fadd-Dombori 2009 július  21-25

 

KépEz volt a fő témája az idei Csillagpontnak (református ifjúsági találkozó). A kétévente megrendezett fesztivál helyszínéül ezúttal Fadd-Dombori szolgált.
Kellemesen eldugott település, aminek a megközelítése sem volt zökkenőmentes. De a programok, az éjszakába nyúló hangulatos koncertek, a közös virrasztás, kényelmetlen sátor és a szúnyogok kárpótolták mind a 2700! résztvevőt, akik eljöttek ide azzal a reménnyel, hogy találkozzanak Istennel, egymással, és megerősödjenek abban a hitben, hogy bár a világ el akarja hitetni, hogy Krisztushoz tartozni ciki és ezért egyre kevesebben vagyunk, azért mégsem vagyunk egyedül a hitünkkel. Mindenkinek mást jelentett ez a 4 nap, de hiszem, hogy „üres kézzel”, élmények nélkül senki sem tért haza. Felejthetetlen élmény, hogy a világunkból egyre inkább kihaló mosoly - főleg itt, a gazdasági válság kellős közepén, nem volt hiánycikk. Mosoly keléskor, reggelinél, Istentiszteleten és mindenhol. Igazi közösségi élmény ennyi emberrel együtt ülni a fűben úgy, hogy talán még a nevét sem tudod, de mégsem vagytok idegenek egymásnak. Mert Ő is, és Te is tudod, hogy Krisztusban testvérek vagytok. És nem minden nap vehetsz 2700 fiatallal és örökifjúval úrvacsorát, és mindez élő közvetítésben megy. Mindenkinek ajánlom a Csillagpontot, aki barátokra, közösségi élményekre, jó hangulatra (mindez alkohol és cigi nélkül) és akár hitében való megújulásra vágyik.
És te honnan veszed a bátorságot? 

 

                      Domokos Anna

Veres Kata

Vissza

 

 

 

 

Beremend 2009


KépJúlius 27-augusztus 1 között 8. alkalommal szerveztük meg a gyülekezeti Csendes hetünket, ez évben Beremenden.. Ez a baranya megyei, az ország legdélibb községe jó helyszínnek bizonyult a 104 ( 33 gyerek, 71 felnőtt )  résztvevőnek.
Szálláshelyünk a ROSE hotelben, volt. A reggeli áhítatok, a délelőtti előadások, gyerek, ifi és felnőtt foglalkozások helyszíne a község általános és zene iskolája, az esti evangelizációé a református templom volt.
A reggeli torna és a svédasztalos reggeli után a fiatalok gyalogosan, az idősebbek busszal érkeztek az iskolába.
A reggeli áhítat után 3 csoport - gyerek, ifi, felnőtt- külön helyiségben kezdte el a délelőtti foglalkozást.
A gyerekekkel dr. Illés Károlyné Ani, Krivikné Erdei Anna, Futóné Tóth Krisztina foglalkoztak. Az ifik foglalkozását a Tar házaspár vezette. A felnőttek előadásait Szarka Miklós tartotta, aki  4.  alkalommal volt velünk.
Az előadások címe.: BESZÉLNI NEHÉZ. Párbeszéd önmagunkkal, házastársunkkal, gyermekeinkkel és Istennel. Az előadások szellemi gyarapodásunkat szolgálták. A délelőtti foglalkozásokat kiadós ebéd, majd a csendes pihenő vagy kirándulás követte. A strandolás a hőség miatt kedvelt program lett, a község karsztvizes strandján.
Első délután a község nevezetességeit tekintettük meg, másnap Pécsi városnézés, következő délután a Siklósi várba és Máriagyűdre mentünk A 4. nap az uticél a nagytótfalui tájház, a nagyharsányi szoborpark és egy villányi borkóstolás volt. A kirándulásokat dr. Képíró Tibor presbiter társunk szervezte és vezette. A péntek délután a  strandolásé volt. A kirándulásokról visszatérve következett a vacsora, majd az esti evangelizáció a templomban. A helyi lelkipásztor szeretettel fogadta a gyülekezetet.
Pénteken este a már hagyományos Ki mit tud megrendezésére
került sor, dr. Tóth János konferálásával. A legkisebbektől - az idősebbekig minden szereplő nagy sikert aratott. Meglepetések sorozata kísérte a műsort. A héten, mint minden eddigi csendeshetünkön lehetőség volt a lelkipásztorokkal történő egyéni beszélgetésre.
A csendeshétnek elérkezett az utolsó napja. A szombat délelőtti Úrvacsorás Istentisztelet után elbúcsúztunk Beremendtől, ki - ki busszal vagy gépkocsival haza indult, s épségben haza érkezett.
Összegzésképpen elmondhatjuk, hogy a szervezőmunka meghozta eredményét s testben, lélekben és szellemiekben gazdagabban tértünk haza.
 
Soli Deo Gloria.

Balogh László gondnok

Vissza

 

 

 

Beremend – A második Narnia-tábor

 

KépTavaly Mátraházán az ifis csapat C. S Lewis Narnia Krónikáinak egyik epizódját és annak bibliai párhuzamait dolgozta fel (Első Narnia-tábor). A könyvről és folytatásáról a szerző így ír egy korabeli ifjú olvasójának: „Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény a keresztrefeszítést és a feltámadást mondja el, a Caspian herceg az igaz vallás visszaállításáról szól a romlottság után”. E rendkívül izgalmas, csatajelenetekkel, bajvívással, meneküléssel és győzelmekkel teleszőtt történet volt az alapja az idei be­re­men­di ifis fog­lal­ko­zá­sok­nak. A történetet feldolgozása során az elmúlt évihez hasonlóan pontversenyt hir­det­tünk a három csapat között különböző ka­tegóriákban. A ha­gyo­má­nyos Nar­nia- és Biblia-kvíz mellett vívásban, papírtorony építésben, tojásreptető szerkezet készítésben, zászlófestésben is összemérték tudásukat, ötletességüket a csapatok. A csendeshét felnőtt résztvevői körében is nagy sikert aratott a háromfordulós fotópályázat. A csapatok három napon keresztül minden este leadták aznap készített fotóikat, melyeket étkezések közben a nagyképernyős tévén mindannyian megcsodálhattunk, a szakmai zsűri pedig (Caimacan Klára igazgatónő, Kovács Nóra tanárnő, Dr. Dobó Viola bírónő) lelkiismeretesen értékelt.
A péntek esti Ki mit tud?-ra három pantomim darabbal készültünk, majd egy közös pizzázással zártuk a napot. Az eredményhirdetésre szombat délelőtt került sor:

 

 
Kategóriák
 
Kreativitás és csapatszellem
Biblia- és Narnia-ismeret
Művészet és esztétikum
I. helyezett csapat
Telmarinok
Vörös Testvérek
Caspian Katonái
A csapat tagjai
Veres Kata
Légrádi Dóra
Határ Ádám
Tar Miki
Kőrösi Lilla
Szikora Laura
Bende Zsófi
Urbán Soma
Gajda Barni
Marti Dóri
Tóth Kriszti
Polgári Joli
Tar Bálint

 Kép

Ezúton értesítjük az idei és a tavalyi csendeshét ifis résztvevőit és minden érdeklődőt, hogy 2009. szeptember 25-én 17 órakor rendkívüli ifjúsági bibliaórát tartunk, ahol a mátraházi és beremendi videókat és fotókat fogjuk megtekinteni, hálával és örömmel visszaemlékezve a feledhetetlen közös élményekre.

 

Tar Krisztián, Tarné Jantyik Katalin, Polgári Pisti

 

 

 

 

Kép

Iskolás fiataljaink megáldása az új tanév kezdetén

Vissza

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A KÁLVINI ÖRÖKSÉG A XXI. SZÁZADI PRESBITER SZÁMÁRA

/A Királyhágómelléki Református Egyházkerület Presbiteri Szövetségének V. Konferenciája/

 2009. aug. 28. és 30 között került megrendezésre a fenti konferencia Arad és Battonya helyszíneken és a határon átívelő presbiteri szövetségi kapcsolatok jegyében egyházmegyénk szervezete is közreműködött a szervezésben. Presbitériumunkat öttagú küldöttség képviselte Aradon és Battonyára is többen eljutottak a gyülekezetből is. A nyitó alkalom az Arad-Belvárosi református templomban zajlott le. Tőkés László püspök úr igehirdetésével /Ap.Csel.5:29/kezdődött a program, aki hangsúlyozta, hogy próbára tesz bennünket a kálvini hagyomány folytatása, ami tulajdonképpen Kálvin tanításainak alkalmazása a jelen világ kihívásaira, lefordítása a hétköznapi élet hit- és magatartás nyelvére. Értékrendünk csúcsán a kegyelmes Istennek kell állni, s el kell döntenünk, hogy magunk akarjuk-e megoldani sorskérdéseinket, vagy igénybe vesszük Isten segítségét. Isten kegyelméből lehet csak uralkodni és szolgálni is, s ehhez az a kulcs, hogy „Istennek kell inkább engedni…”
Az üdvözlések és köszöntések után Ősz Sándor Előd, az Erdélyi Egyházkerület levéltárosa tartott lebilincselően érdekes és tartalmas előadást Kálvin életéről és munkásságáról. A délutáni programot színvonalas ének- és zeneszámok gazdagították, majd az esti áhítat után a résztvevők Battonyára utaztak át.
KépA másnap reggeli áhítat igei szolgálatát Sipos Tas Töhötöm, egyházmegyénk esperese végezte /Máté ev.24:35/, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy a reformációnak egyik fő gondolata volt a Szentírásra való mutatás, s ez vezethet el Isten megismeréséhez, s belőle kell megérteni a személyes üzenetet: nekem szól! Nekünk, „kálvinistáknak” ragaszkodnunk kell ahhoz, amit Kálvin felismert, s ebből nem lehet engedni!
Az előadások során először Buzogány Dezső kolozsvári teológiai professzor beszélt Kálvin hatásáról az erdélyi reformációra. A reformáció igehirdetését úgy jellemezte, hogy „villámlani kezdett az Isten Igéje”, és rámutatott a hasonlóságokra az erdélyi és tiszántúli hatások között. A kálvini tanítás alapelveit az egyházfegyelemről és egyházkormányzásról Bustya Dezső nyugalmazott egyházkerületi főjegyző mutatta be, aki korábban Csiha Kálmán püspök úr helyettese volt. Hangsúlyozta, hogy egyházkormányzásra mindig szükség van, az egyházfegyelmet pedig úgy jellemezte, mint a testben az idegek szabályozó szerepét és feladatát. A fegyelmezés az egyház kötelessége és azért is megkerülhetetlen, mert az egyházban Isten az örök élet és üdvösség dolgát bízta emberekre, ugyanakkor a fegyelmezés az igehirdetés egyik formája is lehet.
Ötvös József, a marosvásárhelyi Vártemplom lelkipásztora Kálvin igehirdetéséről és a sákramentumok szerepéről beszélt és feltette a kérdést: Él-e Kálvin szelleme a mai igehirdetésben? A sákramentumokban a láthatatlan kegyelem válik láthatóvá és Isten szférájába kerülünk a kiszolgáltatás alkalmával.
Az utolsó előadásban Torró T. Tibor temesvári akadémikus a reformáció genfi emlékművének erdélyi vonatkozásairól beszélt az atomfizikus szemszögéből. Az esti áhítaton Mohácsi Nikolett, a battonyai gyülekezet újonnan megbízott lelkipásztora, a vasárnapi záró istentiszteleten pedig Csűry István a Királyhágómelléki Egyházkerület püspöke szolgált.
A gazdag szellemi táplálékot mind Aradon, mind Battonyán szívélyes vendégszeretet és bőségesen terített asztalok egészítették ki. A szervezés irányításának felelősségteljes szolgálatáért Venter Miklóst, az aradi egyházmegyei presbiteri szövetsége elnökét illeti köszönet, de köszönetet érdemel az Arad-Belvárosi és a Battonyai gyülekezet presbitériuma és a szolgálatban közreműködő minden gyülekezeti tag.

Dr.Tóth János

Vissza

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.